40 000
Föräldrarna i samspråk med Lennart Allbro.

Här är alingsåsare nummer 40 000

Här är Alingsås 40 000:e invånare: Albin Qvint. Men han får dela utmärkelsen med tvillingbrorsan Oscar. - Att nå 40 000 är en riktig milstolpe för oss. Lagom till vårt 400 års-jubileum börjar vi nu ta klivet från småstad till en mindre storstad, säger kommunfullmäktiges ordförande Lennart Allbro.

Nu har det hänt. Efter flera år av stadig befolkningstillväxt har Alingsås kommun nu passerat 40 000 invånare. Det gjordes närmare bestämt när tvillingarna Albin och Oscar Qvint kom till världen 16 november.

Albin som kom först var den 40 000:e och brorsan Oscar, nummer 40 001, får symbolisera starten på resan mot att Alingsås blir en ännu större kommun.
- Vi gör bedömningen att det här är en viktig siffra att nå upp till vad gäller struktur och möjlighet att fortsätta vara en kommun i tillväxt. Många större butikskedjor och företag har till exempel den siffran som en måttstock för att det finns tillräckligt med underlag att etablera verksamhet. Så Alingsås blir mer attraktivt på flera sätt genom vår befolkningstillväxt, menar Alingsås kommunikations- och marknadsförings chef Malin Helltén.

Daniel Qvint, 33 och Maria Andersson, 36 heter de är stolta föräldrarna. Daniel är uppvuxen i Vårgårda, medan Maria är alingsåsare från start. Att de till sist landade i Alingsås var en självklarhet. 
- Det är lagom stort, lugnt, nära till allt och ett riktigt bra utbud. Bra helt enkelt, konstaterar båda.

Hur många tror ni bor i Alingsås den dagen Albin och Oscar kanske själva blir föräldrar?
- Den är svår men fortsätter det så här kommer det nog vara rätt många. Jag minns själv när vi passerade 35 000 (år 2000), säger Maria.

Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Allbro var förhoppningsfull efter att tillsammans med Malin Helltén delat ut en utmärkelse som minne, blommor, tårta och en VIP-inbjudan till födelsedagen vid kommunens 400-års jubileum.
- Det här är på många sätt en väldigt stor dag. Självklart för att det är Oscar och Albins födelsedag. Men för Alingsås är det här på många sätt ett steg in i en ny tillvaro där vi inte längre kan se på oss själva som den lilla staden, utan vi kommer behöva anlägga nya perspektiv i hur vi tänker. Allt från logistik till bostadsbyggande och hur andra kommuner ser på oss. Men trots de utmaningar det medför är det ett starkt kvitto på att vi har en kommun att trivas i, och det är också ett gott tecken för framtiden att vi är en växande och levande kommun. Nu börjar vi resan från småstad till mindre storstadskommun och den känns väldigt spännande, säger Lennart.