Nedskräpning
Det är inte tillåtet att skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.
Har du ett klagomål på nedskräpning så kan du anmäla det till miljöenheten, använd gärna e-tjänsten. Miljöenheten tar emot klagomålet och gör en första bedömning om det rör sig om nedskräpning enligt miljöbalken.
Klagomål på nedskräpning
Skräp kan vara både mindre föremål som t.ex. glas, papper och engångsgrillar, men även större föremål som t.ex. bygg- och rivningsavfall, möbler och skrotbilar. Om du upplever problem med nedskräpning, vänd dig i första hand till den som orsakat nedskräpningen. Om inte det är möjligt kan du lämna in ett klagomål till miljöenheten. För att vi ska kunna utreda ärendet så behöver vi få så mycket information som möjligt. Det kan bland annat vara bilder och markering på karta. Föremål som lagts upp på ett systematiskt och organiserat sätt eller har ett genomtänkt syfte behöver inte vara nedskräpning även om det kan se tråkigt ut.
Lämna in klagomål anonymt
Som klagande har du rätt att vara anonym. Om du använder e-tjänsten kan du välja att vara anonym. Då loggar du inte in dig och vi får då inga uppgifter om dig. Det är viktigt att känna till att om vi inte får in kompletta uppgifter om klagomålet kommer vi inte kunna utreda ärendet eftersom vi inte kan ställa frågor till den som vill vara anonym.
Nedskräpning vid återvinningsstation
Om du tycker att det är nedskräpat vid en återvinningsstation, ska du i första hand anmäla det till sopor.nu
Nedskräpning längs statliga vägar
Nedskräpning vid statliga vägar hanteras av Trafikverket som ansvarar för renhållning. Det gäller även vid Trafikverkets rastplatser.