Trädgårdsavfall

Ta hand om ditt trädgårdsavfall genom att kompostera eller lämna in det till en av kommunens återvinningscentraler. Att kompostera trädgårdsavfallet är det bästa för miljön! Genom att spara löv- och kvisthögar gynnas många insekter och små djur som är beroende av dessa platser för att söka skydd, övervintra och fortplanta sig.

För att ta hand om ditt trädgårdsavfall på rätt sätt ska du i första hand göra något av följande:

Tänk på att särskilda regler gäller för trädgårdsavfall som innehåller invasiva arter som parkslide, jättebalsamin och lupiner. De får inte komposteras utan ska lämnas till kommunen som brännbart avfall i dubbla sopsäckar för att inte riskera spridas vidare.

Elda trädgårdsavfall

Som fastighetsinnehavare får du istället för att kompostera ditt trädgårdsavfall elda upp avfallet om:

  • avfallet har producerats på din fastighet eller närliggande fastigheter,
  • eldning är en lämplig hantering,
  • eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
  • eldningen inte strider mot kommunens föreskrifter. Det är förbjudet att elda trädgårdsavfall inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser under perioden 15 april – 30 september.

Eldning av trädgårdsavfall är andrahandsalternativet till kompostering och sker alltid på eget ansvar vilket gör dig ansvarig om en eld skulle sprida sig och orsaka skador. Därför är det mycket viktigt att ta hänsyn till rådande väderförhållanden, vara noggrant förberedd med släckutrustning samt placera elden på en strategisk plats så att den inte orsakar olägenhet för människors hälsa eller miljön. Brandrisken varierar över landet. Därför kan det också variera mellan olika områden vad som är förbjudet vid en viss tidpunkt. Var därför alltid noga med att ta reda på vad som gäller just där du är. Uppdaterad information om eldningsförbud hittar du på Krisinformations.se.

Viktigt att tänka på är också att inte elda blött trädgårdsavfall till exempel färskt gräs, blast, färska löv och kvistar, därför att det då kan uppstå besvärande rök som stör dina grannar. Även om du eldar torrt trädgårdsavfall behöver du tänka på vindriktningen så att röken inte stör.

Påsk- och valborgseld

För större arrangemang som påsk- och valborgsmässoeld gäller särskilda regler. Utsorterat trädgårds- och parkavfall får eldas, om eldningen sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med ett tillstånd enligt ordningslagen som omfattar att eldning får ske.

Om du vill ansöka om tillstånd enligt ordningslagen gör du det hos Polisen. https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/anordna-arrangemang/