Inventering av förorenade områden i Alingsås kommun
Kartläggning och inventering för att hitta områden som kan vara förorenade började i Sverige 1998. Det har lett till att många områden redan har blivit åtgärdade. Nu inventerar bygg- och miljönämnden alla resterande områden i Alingsås kommun för att vi ska få kunskap om var de med högst prioritet finns. Vid inventeringen görs stegvis en riskklassning. Hela processen tar ofta flera år inräknat utredningar och provtagningar, innan själva efterbehandlingen kan göras. Senast år 2050 ska åtgärder vara vidtagna med alla de områden som har högst risk för människors hälsa och miljön.
I Alingsås kommun har vi en lång industrihistoria som har efterlämnat en hel del förorenade områden. En del områden är åtgärdade men mycket arbete återstår. Miljöskyddsnämnden (numera bygg- och miljönämnden) beslutade den 22 mars 2022 om en handlingsplan för förorenade områden i Alingsås kommun. Riskklassning sker enligt Naturvårdsverkets metodik för inventering av förorenade områden (MIFO) fas 1 och 2. Det tar ofta lång tid att utreda och komma fram till en eventuell åtgärd. Därför är det hög prioritet att vi arbetar med förorenade områden.
Uppgifter om förorenade områden finns i en databas som kallas EBH-stödet. Länsstyrelsen i Västra Götaland samordnar och administrerar EBH-stödet. Innehållet i databasen är offentligt och grundar sig dels på Länsstyrelsens tidigare identifieringar av förorenade områden och dels på kommunernas uppgifter om förorenade områden i respektive kommun. Länsstyrelsen uppdaterar årligen EBH-stödet efter att de begärt in uppgifter från kommunerna.
I Alingsås kommun finns idag 185 områden/objekt som kan vara förorenade. Tidigare inventering har inneburit att 16 stycken har fått riskklass 1 eller 2, vilket innebär stor eller mycket stor risk för människors hälsa eller miljön. Bygg- och miljönämnden är tillsynsmyndighet över dessa områden. Som tillsynsmyndighet har vi ansvar för att inventeringen enligt Naturvårdsverkets metodik för inventering blir utförd. De objekt som redan har riskklassats enligt MIFO fas 1 och som har fått riskklass 1 eller 2 ska inventeras enligt MIFO fas 2.
Namnet MIFO-modellen är en förkortning för Metodik för Inventering av Förorenade Områden, och har tagits fram av Naturvårdsverket.