Invasiva arter på kommunens mark

De vanligaste invasiva växterna på kommunens mark i Alingsås kommun är parkslide, jättebalsamin, lupin och gullris. Jättebjörnloka kan också förekomma. Plantera dem inte som trädgårdsväxter eftersom det är stor risk att de sprider sig okontrollerat ut i naturen och därmed konkurrerar ut inhemska växter och på sikt hotar den biologiska mångfalden.

Vid bekämpning måste alla växtdelar brännas och får inte läggas på kompost eller i ditt kärl för trädgårdsavfall. Växtdelarna ska läggas i dubbla, väl förslutna säckar och köras till återvinningscentral och slängas i containern för brännbart avfall. Här följer ytterligare information och några råd om hur vi kan hjälpas åt att på bästa sätt bekämpa dem.

Människor har i alla tider haft stor nytta av att föra in främmande arter för användning inom jord- och skogsbruk och för jakt och fiske. De har också förskönat våra trädgårdar. Men införsel av vissa arter kan också få oväntade och negativa följder för den biologiska mångfalden, människans hälsa och samhället.

Invasiva arter konkurrenskraftiga

De invasiva arterna är mycket konkurrenskraftiga och bra på att sprida sig. De förökar sig snabbt och kan dramatiskt förändra sin omgivning. De inhemska får då svårt att hävda sig och riskerar i värsta fall att utrotas. På så vis hotar de invasiva arterna den biologiska mångfalden.

Med biologisk mångfald menar man såväl variationsrikedomen inom och mellan arter som en mångfald av ekosystem. Den spanska skogssnigeln, även kallad ”mördarsnigeln” är ett exempel på en art som kommit in i Sverige med importerade livsmedel och som nu förökar sig snabbt och orsakar stor skada på trädgårds- och kulturväxter.

Här följer information och råd om hur vi kan hjälpas åt att på bästa sätt bekämpa de invasiva växterna.