Civilt försvar
Det civila försvaret omfattar hela samhället och alla de funktioner som måste fungera även under krig. Det är alltså ingen egen organisation utan inkluderar all samhällsviktig verksamhet. Målet för det civila försvaret ska vara att värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.
Höjd beredskap
För att stärka Sveriges försvarsförmåga kan regeringen besluta om höjd beredskap. Höjd beredskap är antingen skärpt beredskap eller högsta beredskap. Det senare innebär krig eller omedelbar risk för krig.
Vid höjd beredskap kan andra lagar användas vid sidan av dem som gäller i fredstid. Till exempel kan staten ta över privat egendom som är viktig för totalförsvaret. Det kan exempelvis handla om byggnader, transporter och maskiner.
Information om höjd beredskap får du genom radio och TV. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal.
Vi är en del av totalförsvaret
I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.
Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:
- Värnplikt i Försvarsmakten.
- Civilplikt inom verksamheter som regeringen beslutar om.
- Allmän tjänsteplikt som innebär att man tjänstgör inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara och krig. Det betyder att du fortsätter på ditt vanliga jobb, arbetar inom en frivilligorganisation eller får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.
Totalförsvarspliktiga kan bli krigsplacerade.
Krigsplacering
Alingsås kommun identifierar nyckelpersoner inom varje förvaltning som kan komma att krigsplaceras. Om du blir krigsplacerad får du information av din arbetsgivare samt en krigsplaceringsorder. Du kan läsa mer om totalförsvarsplikten på
Krisinformation.se – Totalförsvarsplikt
Kommunens roll vid krigsfara eller krig
Kommunen har skyldighet att planera så att utvalda delar av den kommunala verksamheten fungerar även vid höjd beredskap. I denna planering ingår att fastställa kommunens krigsorganisation samt på vilket sätt dess bemanning ska säkras under höjd beredskap.
Krigsorganisation
En krigsorganisation är en aktörs organisation vid höjd beredskap. Krigsorganisering innebär att viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret. Vid höjd beredskap ställs andra krav på organiseringen av samhällets verksamhet än vid fredstid. Alingsås kommun har påbörjat arbetet med krigsorganisation och detta kommer fortsätta att utvecklas framöver.
Varningssystem vid krigsfara eller krig
Det finns olika system för att varna befolkningen i händelse av kris eller krig. Du hittar samlad lista över informationsvägar på alingsas.se och på msb.se.
Alingsas.se – Information vid krig och kris
MSB.se – Varnings- och informationssystem i Sverige
Skyddsrum
Skyddsrum finns till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. I Alingsås finns 193 registrerade skyddsrum. MSB ansvarar för befolkningsskyddet och kontrollerar bland annat att mängden skyddsrum bevaras.
Hitta ditt närmaste skyddsrum på skyddsrumskartan.
MSB – Frågor och svar om skyddsrum
Fastighetsägarens ansvar för skyddsrum
Fastighetsägaren har ansvar att underhålla skyddsrummet så att det fungerar som det ska, att all utrustning finns samt se till så att byggnadens fasad är uppmärkt med en skyddsrumsskylt, det ska även finnas en skylt på väggen bredvid ingången in till själva skyddsrummet. Om MSB gör en skyddsrumskontroll och hittar brister, måste skyddsrummets ägare åtgärda dem.
En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening.
MSB.se – Frågor och svar om skyddsrum för fastighetsägare
Lär dig mer om totalförsvaret
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, erbjuder även webbutbildningar om totalförsvaret.
MSB.se – Totalförsvar – ett gemensamt ansvar
Du kan läsa mer om totalförsvar och civilt försvar på msb.se:
MSB.se – Det svenska civila beredskapssystemet
Så kan du förbereda dig
Du hittar mer information om kriser, höjd beredskap, påverkanskampanjer och hur du kan förbereda dig i broschyren Om krisen eller kriget kommer. Från och med 18 november 2024 skickas den uppdaterade versionen till alla Sveriges hushåll. Från och med då finns den även på flera språk, på lättläst svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift
Det civila försvaret bygger till stor del på arbetet med krisberedskap. Du kan läsa mer på