På denna sida kan du fördjupa dig i vad det innebär att ha ett förtroendeuppdrag i Alingsås kommun. Du hittar även länkar till bland annat e-learningutbildning för förtroendevalda och till kommunens styrande dokument.
De förtroendevalda har det yttersta ansvaret för hur kommunen uppträder som arbetsgivare.
Som förtroendevald har du mandat och möjlighet att utveckla en arbetsgivarpolitik som bidrar till en väl fungerande verksamhet och till attraktiva arbetsplatser.
Arbetsmiljöansvaret är långtgående. Enligt arbetsmiljölagen är förtroendevalda och andra arbetsgivarrepresentanter ansvariga för att “vidta alla åtgärder som kan behövas, för att säkerställa att arbetstagare så långt det är möjligt inte utsätts för ohälsa eller olycksfall på grund av arbetet”. Det är viktigt att som förtroendevald säkerställa att det finns en korrekt och aktuell delegering av arbetsmiljöuppgifter i kommunen.
För dig som är ny förtroendevald i Alingsås kommun, eller behöver friska upp minnet finns det en e-learning, en politikerhandbok. I e-learningen finns all generell information samlad som du behöver i ditt förtroendeuppdrag, bland annat vad som händer under ett sammanträde.
Inför varje ny mandatperiod ska en omvärldsanalys genomföras.
Syftet med omvärldsanalys är bland annat att identifiera utmaningar för kommunen på lite längre sikt. Att analysera och förstå hur identifierade utmaningar kan komma att påverka kommunens verksamheter bidrar till en ökad handlingsförmåga.
Som förtroendevald är det en förutsättning att förstå och arbeta med de utmaningar som kommunen står inför. Du hittar omvärldsanalysen i sin helhet nedan.
Hot, våld, trakasserier och annan otillåten påverkan mot förtroendevalda är ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system. Det kan innebära att människor avstår från att ta politiska uppdrag och att förtroendevalda väljer att lämna det uppdrag som de har i kommunen och regionen där de bor. Det kan också innebära att avståndet mellan de förtroendevalda och medborgarna blir längre. Ingen ska behöva utsättas för otillåten påverkan när man tar ett uppdrag i demokratins tjänst.
I Alingsås kommun arbetar tjänstepersoner kontinuerligt med säkerhetsfrågor, både för medarbetare och förtroendevalda. Det finns ett säkerhetsnätverk som består av tre tjänstepersoner samt en representant från varje parti som finns representerat i kommunfullmäktige i Alingsås kommun.
I författningssamlingen hittar du bland annat delegationsordningar, reglementen och taxor. Bland styrande dokument hittar du bland annat kommunens planer, riktlinjer och regler.
Alingsås kommun äger och driver ett antal bolag och ett förbund. De kommunala bolagen och förbundet är liksom nämnder och förvaltningar instrument för att bedriva kommunal verksamhet. Bolags- och förbundsstyrelserna utses av kommunfullmäktige.
I kommunens författningssamling hittar du ägardirektiv, bolagsordningar och förbundsordning för våra bolag och förbund: Författningssamlingen
Som förtroendevald i kommunfullmäktige är du direkt invald av kommunens röstberättigade. Uppdraget i kommunfullmäktige skiljer sig något från uppdraget som förtroendevald i till exempel en nämnd.
Som tjänstgörande ledamot har du rätt att lämna in bland annat motioner, interpellationer och frågor.
Motioner, interpellationer och frågor kan lämnas in när som helst, även på sittande möte. De ska vara skriftliga och skickas till kommunstyrelsen@alingsas.se för diarieföring och publicering i Sammanträdesportalen.
Som revisor är du fullmäktiges och medborgarnas instrument för den demokratiska kontrollen. Uppdraget som revisor ska bedrivas enligt kommunallagen och god revisionssed i kommunal verksamhet.
Som revisor är du oberoende, vilket innebär att du objektivt och självständigt ska granska och pröva den verksamhet som bedrivs inom styrelsens och nämndernas verksamhetsområden. Till din hjälp har du sakkunniga biträden.
Kommunstyrelsen har ett speciellt lednings- och styrningsuppdrag, till skillnad från övriga nämnder.
Det innebär att leda, samordna och ha uppsikt över andra nämnder och gemensamma nämnder (ledningsfunktion), att styra kommunens utveckling och förhållningssätt genom framtagande av styrdokument (styrfunktion) samt att följa upp kommunens ekonomi och utveckling (uppföljningsfunktion).
Kommunstyrelsen leds av kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd.
Nämnderna ska var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige bestämt (genom särskilda beslut eller genom reglemente) samt de föreskrifter som gäller för verksamheten.
Nämndernas uppdrag är att se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredställande sätt.