Mer om bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel kan vara både kemiska och biologiska och är något du använder för att döda ohyra eller oönskad växtlighet.
I lagens mening är bekämpningsmedel en produkt eller en organism som är avsedd eller särskilt framställd för att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer skadar eller orsakar olägenheter för människors hälsa eller på egendom. Det är alltså den avsedda användningen som avgör om en produkt eller organism ska räknas som ett bekämpningsmedel och inte dess innehåll eller egenskaper.
Bekämpningsmedel delas in i växtskyddsmedel (exempelvis ogräsmedel, medel mot svamp och medel mot skadeinsekter på gröda) och biocider (exempelvis myggmedel, träskyddsmedel, råttgift och båtbottenfärger). Växtskyddsmedel används huvudsakligen för att skydda växter och växtprodukter inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsodling. Biocider används för att bekämpa och kontrollera skadliga organismer.
Bekämpningsmedel ska vara godkända för den användning som avses. När ett bekämpningsmedel godkänts får det i regel ett registreringsnummer som ska finnas på produkten. Det ska också framgå vilken klass medlet tillhör. Klassen avgör vem som får använda bekämpningsmedlet. Klass 1 och 2 är endast för yrkesmässigt bruk medan klass 3 får användas av alla. Läs noga på produkten hur den ska användas. Kemikalieinspektionen är den myndighet som godkänner bekämpningsmedel. På deras hemsida finns ett register över godkända bekämpningsmedel.
Välj skonsammaste metod
Innan kemiska preparat väljs för bekämpning måste man överväga om andra metoder är möjliga. För bekämpning av ogräs finns idag olika typer av teknisk utrustning för mekanisk bekämpning såsom borstar, uppdragare, knivar m.m.
Även termisk bekämpning med gasol eller vattenånga är många gånger ett bättre alternativ än kemisk bekämpning. För bekämpning av skadedjur kan fällor eller kyla/värme/uttorkning användas.
Vid val av bekämpningsmedel ska man i första hand använda medel som inte är farliga för vattenmiljön. Vid spridning ska, så långt det är möjligt:
- använda den effektivaste spridningstekniken,
- följa skyddsavstånd och i övrigt vidta åtgärder som minskar risken för förorening utanför det område där spridning sker,
- i övrigt vidta de försiktighetsåtgärder som med hänsyn till omständigheterna på platsen för hanteringen behövs för att skydda människors hälsa och miljön.
Integrerat växtskydd
EU:s direktiv om hållbar användning av växtskyddsmedel ska tillämpas sedan 1/1 2014. Det innebär att man ska överväga alla tillgängliga växtskyddsmetoder i ett hållbarhetsperspektiv och inte bara förlita sig på kemisk bekämpning. Integrerat växtskydd (IPM) handlar om en hållbar användning av växtskyddsmedel. Förebyggande åtgärder kombineras med biologiska, mekaniska och kemiska bekämpningsmetoder för ett hållbart växtskydd som tar hänsyn till ekonomi, hälsa och miljörisker.
Genom följande åtgärder kan skadliga effekter på miljön från bekämpningsmedelsanvändningen förhindras:
- Förebygga problem med ogräs och skadegörare, t.ex. genom rätt växtföljd.
- Bevaka odlingarna för att se hur de utvecklas.
- Behovsanpassa en bekämpningsinsats och överväg val av metod. Så långt som möjligt väljs den metod eller medel som är minst skadlig mot hälsan och miljön.
- Följa upp och utvärdera bekämpningsinsatserna i syfte att göra effektivare behandlingar vid framtida bekämpning.
Anmälan, tillstånd eller dispens krävs för viss spridning
Den som ska sprida kemiska bekämpningsmedel utomhus behöver i vissa fall anmäla, söka tillstånd eller dispens hos bygg- och miljönämnden. Ett bekämpningsmedel kan antingen vara en biocidprodukt eller ett växtskyddsmedel. Överträdelser mot anmälningsplikten, tillståndsplikten samt mot användningsförbud är förenat med en miljösanktionsavgift. Avgiften tillfaller Svenska staten.
Bekämpningsmedel får inte spridas på naturbetesmarker eller på ängar. Kemiska bekämpningsmedel får inte användas så att det riskerar att komma ut i vattendrag, till grundvatten eller där de kan orsaka fara för människors hälsa eller miljö.
Växtskyddsmedel
Anmälan om spridning av växtskyddsmedel
Anmälan krävs för att yrkesmässigt använda växtskyddsmedel:
- på vägområden, för att förhindra introduktion, etablering eller spridning av
- invasiva främmande arter, eller
- karantänskadegörare enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031 eller enligt bestämmelser som genomför den förordningen,
- på banvallar, och
- inom områden som inte omfattas av förbud enligt 2 kap. 37 § förordning (2014:425) om bekämpningsmedel eller krav på tillstånd enligt 2 kap. 40 § samma förordning och som har en sammanhängande area överskridande 1 000 kvadratmeter där allmänheten får färdas fritt.
Om anmälan krävs får du påbörja åtgärden tidigast fyra veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte nämnden bestämmer något annat. Anmälan ska lämnas in till bygg- och miljönämnden i god tid innan. Anmälan ska göras av den som skall utföra spridningen eller, efter skriftlig överenskommelse, av den som nyttjar marken. E-tjänst för anmälan hittar du längre ned på denna sida.
Ansökan om tillstånd för spridning av växtskyddsmedel
Tillstånd krävs för att yrkesmässigt använda växtskyddsmedel:
- i sådana parker och trädgårdar dit allmänheten har tillträde och som inte omfattas av förbudet i 2 kap. 37 § punkt 3 förordning (2014:425) om bekämpningsmedel,
- inom idrotts- och fritidsanläggningar,
- vid planerings- och anläggningsarbeten,
- på vägområden samt grusytor och andra mycket genomsläppliga ytor, och
- på ytor av asfalt, betong eller andra hårdgjorda material.
Tillstånd krävs också vid spridning utomhus inom delar av kommunens vattenskyddsområden.
Ansökan ska lämnas in till bygg- och miljönämnden i god tid innan spridning. Påbörja inte spridningen förrän du fått ditt beslut. Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen eller, efter skriftlig överenskommelse, av den som nyttjar marken. E-tjänst för ansökan hittar du längre ned på denna sida.
Ansökan om dispens för spridning av växtskyddsmedel
Växtskyddsmedel får inte användas:
- på ängs- eller betesmark som inte är lämplig att plöja men som kan användas till slåtter eller bete,
- på skolgårdar eller gårdar till förskolor eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till,
- i parker eller trädgårdar eller andra områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till,
- inom koloniträdgårdsområden eller i växthus som inte används yrkesmässigt,
- på tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö, eller
- på växter inomhus utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande lokaler.
Vissa ämnen är dock undantagna från användningsförbudet då de bedöms innebära en begränsad risk för människors hälsa och miljön.
Bygg- och miljönämnden har möjlighet att i enskilda fall ge dispens från användningsförbudet om växtskyddsmedlet är godkänt av Kemikalieinspektionen, användningen är förenlig med villkoren för godkännandet av växtskyddsmedlet, och
- det behövs för odlandet av växter som bevaras i Nationella genbanken eller i Nordiskt genresurscenter, eller
- det behövs av andra särskilda skäl.
Ansökan ska lämnas in till bygg- och miljönämnden i god tid innan spridning. Påbörja inte spridningen förrän du fått ditt beslut. Dispens ska sökas av den som ska utföra spridningen eller, efter skriftlig överenskommelse, av den som nyttjar marken. E-tjänst för ansökan hittar du längre ned på denna sida.
Undantag
Det finns undantag från skyldigheten att anmäla, ansöka om tillstånd eller dispens. Kontakta miljöenheten om du tror att ett tillstånd, dispens eller anmälan inte behövs.
Biocidprodukter
För biocidprodukter finns normalt inga restriktioner som kräver tillstånd eller anmälan hos bygg- och miljönämnden. Naturvårdsverket kan utfärda regler som gäller för yrkesmässig användning. Den som använder en biocidprodukt ska följa informationen på förpackningen. En biocidprodukt får inte användas på annat sätt än som anges på förpackningen såvida inte Kemikalieinspektionen meddelat dispenser.
Biocidprodukter är kopplade till behörighetsklasser. Medel i klass 1 och 2 får bara användas av yrkesmässiga användare. För biocidprodukter i klass 1 krävs även ett användningstillstånd, prövningen sker hos Folkhälsomyndigheten eller Arbetsmiljöverket. Medel i klass 3 får användas av alla.
Den som yrkesmässigt använder en biocidprodukt ska genom att kombinera fysikaliska, biologiska, kemiska eller andra metoder på lämpligt sätt begränsa användningen till det som är absolut nödvändigt.