Stödfamilj till barn och unga
För dig som har ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning och ibland kan behöva vila eller få tid till annat.
Syftet med stödfamilj som insats är att erbjuda avlastning för familjen samt miljöombyte/rekreation för den enskilde. Stödfamilj verkställs enligt lagen om stöd och service för vissa funktionsnedsatta 9 § 6 (LSS).
En stödfamilj tar emot ett barn eller ungdom regelbundet i sitt hem, omkring två tillfällen i månaden, antingen vardag eller helg. Stödfamiljen fungerar som ett komplement till barnets/ungdomens familj, inte som en ersättare. När barnet kommer på besök görs vardagliga saker som att umgås, leka, promenera, äta middag tillsammans, baka, med mera. Huvudsaken är att barnet får delta i familjens aktiviteter och att syftet med insatsen tillgodoses.
Insatsen grundar sig på ett ömsesidigt förtroende mellan familjerna och bygger på ett gott samarbete i planering och utförande av träffarna. Kommunen ställer inga krav på att stödfamiljen har några särskilda yrkeskompetenser. Stödfamiljen är dock utredd och godkänd för att kunna genomföra ett uppdrag utifrån de krav som vård- och omsorgsförvaltningen ställer på familjen.
En stödfamilj kan se ut på olika vis, allt från en ensamstående vuxen till en stor barnfamilj. Stödfamiljen kan bo såväl på landsbygden som i stan.
Innan placering lämnar vårdnadshavare önskemål för att finna en familj som passar barnets/ungdomens behov, detta kan ta olika lång tid. En stödfamilj bör vara en ny resurs i den enskildes liv. Med andra ord bör inte stödfamiljen vara en anhörig, vän eller en aktuell professionell vuxen i den enskildes liv. Dock sker alltid en individuell bedömning.