Grönska, växtkärl och planteringsutrustning

Innergårdarnas grönska formar tillsammans med stadens offentliga parker, träd och planteringar viktiga gröna pärlband och korridorer i stadskärnan. Grönskan mjukar upp stadsrummets karaktär och bidrar bland annat med upplevelsevärden, struktur, skugga och renare luft. Kärl för säsongsväxter placeras längs de mest frekventerade stråken samt på torg, platser och i parker för att skapa mervärden i upplevelsen av stadskärnan.

Bro vid Lillån i Alingsås med säsongsplantering i förgrunden. Ett gult, putsat stenhus i bakgrunden.
Säsongsplanteringar vid Lillån.

Alingsås stadskärna har sedan 1800-talet varit en miljö präglad av grönska. Många av stadens äldre byggnader har en gång haft egna trädgårdar, men i takt med att staden förtätats har många av dessa trädgårdar med tillhörande träd försvunnit. De gröna mellanrum och träd som finns kvar ska därför värnas och fortsatt lyftas fram som viktiga delar i den kulturhistoriska stadsbilden och som nödvändiga luftförbättrare, ljuddämpare och temperatursänkare i stadsmiljön.

Träd, planteringar och säsongsväxter har betydelsefulla roller i hur staden uppfattas av invånare och besökare. Grönskan bidrar med mjukhet och föränderlighet gentemot byggnadernas statiska karaktär och höga träd är viktiga för orienterbarheten i staden.

Säsongsplanteringar under vår, sommar och höst förhöjer upplevelsen av stadskärnans mest centrala platser och stråk. Växtkärlens utformning är en del av planteringens uttryck såväl som en del i stadskärnans helhetsuttryck. De ska uttrycka ett mjukt och välkomnande formspråk med en klassisk elegans som håller över tid.

Staden kan vara en krävande miljö för träd och växter. Med väl anpassad utrustning kan planteringsytorna skyddas och ges bättre förutsättningar att klara av utmaningar så som tramp av fötter, backande bilar och kissande hundar.

Övergripande riktlinjer

  • Stadens gamla träd och äldre gröna miljöer ska behandlas med respekt och värdighet. De är en del av stadens levande kulturhistoriska arv.
  • På nya och upprustade platser, gator och stråk ska plantering av träd och anläggning av planteringsytor och regnbäddar alltid övervägas.
  • Träd ska inte planteras för nära byggnader, då de kan skapa mikroklimat som kan ha skadliga effekter på byggnader (ex. algpåväxt, fuktskador).
  • Planteringar i stadskärnan ska hålla en hög skötselnivå och uttrycka kvalitet.
  • Basen för stadskärnans växtkärl är svart gjutgods och godset kan vara aluminium (stadskärnan generellt), gjutjärn (Museiparken) eller betong (Åmanska parken).
  • Växtkärl ska placeras i gaturummets möbleringszon, gärna i närhet till sittplatser.
  • Basen för stadskärnans växtkärl är svart gjutgods. Godset kan vara aluminium (stadskärnan generellt), gjutjärn (Museiparken) eller betong (Åmanska parken) beroende på den enskilda platsens karaktär.
  • Växtkärl ska placeras i gaturummets möbleringszon.
  • Längs gator och handelsstråk och på torg och platser ska växtkärlen placeras invid soffor eller andra sittmöbler.
  • På platser eller i parker av särskild karaktär kan växtkärlen placeras mer fritt eller i grupp, med förbehållet att framkomligheten och tillgängligheten inte påverkas.
  • Papperskorgars placering ska beaktas i relation till placeringen av växtkärl. Växtkärl riskerar att bli sopfyllda om de står för långt från en papperskorg.
  • All planteringsutrustning ska vara diskret, nätt och elegant.
  • Utformningen på planteringsutrustningen ska samspela med platsens karaktär.
  • Ytbehandlingen ska vara obehandlat rostig eller lackerad i svart RAL 9005.
Gårdsentré på Färgaregatan i Alingsås stadskärna. Ljusgrå trähus och kullerstensgata.
Grönska från gård på Färgaregatan.