Uteserveringar, foodtrucks och torghandel
Serveringar på trottoarer, gågator och torg ger liv åt stadrummet och bidrar till att stärka stadskärnans attraktivitet. Hur en uteservering utformas i sin inramning, färg, ljussättning och möblering påverkar upplevelsen av stadsmiljön och kan påverka om den uppfattas som positiv, välkomnande och trygg.
Det är viktigt att stadskärnans uteserveringar passar in i sin omgivande miljö och att de uppfyller ställda krav för servering, trafiksäkerhet och tillgänglighet. En uteservering ska upplevas som en naturlig och dekorativ del av stadsmiljön utan att dominera uttrycket.
Polismyndigheten ger tillstånd för att använda allmän platsmark för uteservering efter godkännande från samhällsbyggnadsförvaltningen.
Kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen för att se om platsen är lämplig för uteservering innan du skriver din ansökan.
Om villkoren inte följs kan Polisen ta tillbaka tillståndet.
Ansök om uteservering samt tillstånd hos polisen
Utforma din uteservering på ett bra sätt
Utgå alltid från den enskilda byggnadens karaktär och från stadsbilden som helhet när du väljer uteserveringens utformning och placering.
En bra uteservering är:
- Tillgänglighetsanpassad.
- Måttfull i storlek och färg.
- Välkonstruerad och anpassad till platsen.
- Placerad med omsorg om fasaden och stadsbilden.
- Väl underhållen.
Allmänna riktlinjer för uteserveringar
- Förutsättningarna är olika från plats till plats, beroende på om uteserveringen ligger på en gångbana, ett torg eller i en park. Fråga samhällsbyggnadsförvaltningens handläggare först om din tänkta plats är lämplig för uteservering.
- Alingsås stadskärna omfattas av riksintresset för kulturmiljövården vilket innebär att utformningen av uteserveringar ska förhålla sig till, och samverka med, den riksintressanta berättelse som stadsmiljön utgör.
- En uteservering ska alltid underordnas stadsbilden.
- Uteserveringen ska placeras direkt på marken, utan uppbyggnad, med undantag för lutande underlag.
- Material i staket ska vara smide eller metall.
- Plastmöbler är inte tillåtna.
- Allt ska få plats inom den yta som tillståndet gäller för.
- Uteserveringen ska hållas städad och i god ordning.
- Uteserveringen får vara lika lång som restaurangen är inomhus om inte annat har överenskommits.
- En uteservering får inte placeras framför någon annans entré.
- Ledstråk får ej blockeras.
- En fri gångyta utan hinder ska finnas intill fasad eller utanför uteservering, utformning kan variera från fall till fall.
- Uteserveringen får ej fästas i marken med borrning eller liknande.
- Ett staket ska vara minst 0,90 och max 1,10 meter högt.
- Uteserveringen ska vara lätt att upptäcka för en person som har nedsatt syn, därför ska den vara mörkt kontrastfärgad och ha en minst 10 cm hög listkant nedtill som är kännbar.
- Skylt i form av verksamhetsnamn på uteserveringens staket, skärm, textil eller dylikt kräver bygglov.
- Fristående uteservering som inte har tak och väggar kräver inte bygglov.
- Till ansökan ska du bifoga en måttangiven skiss utformad efter riktlinjerna. Bifoga gärna bilder. Samhällsbyggnadsförvaltningen behöver få in alla handlingar innan ansökan bedöms.
Uteserveringar på vintern
Vintersäsongen stäcker sig från 1 nov fram till 31 mars.
Riktlinjer för uteserveringar vintertid:
- Vintertid ska uteserveringen ha någon form av tak, väggar och värmare.
- Bord och stolar ska placeras direkt på marken.
- Värmekälla/källor ska finnas, exempelvis gasoldrivna terassvärmare. Mindre värmefläktar godtas ej.
- Vid användning av parasoll ska sådan typ som är anpassad för uteserveringar användas. Parasoll får inte fästas i fasad eller kopplas samman. De får inte heller sträcka sig utan för serveringens yta.
- Uteserveringens utformning, storlek med mera behandlas under ansökan, det är inte självklart att samma yta som nyttjas för sommarsäsongen kan nyttjas för vintersäsongen.
- Uteserveringen får inte användas för förvaring.
- Restaurangens eller caféets namn och logotyp kan finnas på vindskyddet/sidorna, annan reklam får inte förekomma.
- Menyskyltar, blommor med mera ska rymmas inom uteserveringen.
- Marschaller utgör en olycksrisk och bör därför undvikas. Stearin/paraffin kan också orsaka skador på markbeläggningen/stensättning och är ofta svårt att få bort.
- Innehavaren av uteserveringen ansvarar för renhållning, snöröjning och halkbekämpning i dess närområde.
- Ansökan om att få nyttja offentlig plats gör hos Polismyndigheten. Tänk också på att sökanden själv ansvarar för att ansöka om erforderliga tillstånd hos exempelvis bygglov eller räddningstjänsten.
Foodtrucks och torghandel
En foodtruck är en rullande restaurang som säljer mat, streetfood, till förbipasserande. Foodtrucken har ingen fast plats utan ställs på en av kommunen anvisad uppställningsplats. Det krävs tillstånd för foodtrucks i form av upplåtelse av offentlig plats, detta söks hos polisen och hamnar på remiss hos kommunen. Andra tillstånd, exempelvis från hälsoskyddsenheten som utför livsmedelskontrollen, kan behöva sökas i samband med etablering av foodtruck.
Torghandel bedrivs på Lilla torget varje onsdag och lördag, mellan klockan 8:00-15:00.
Allmänna riktlinjer för foodtrucks och torghandel
- Foodtrucks och torghandel ska bidra till en kvalitativ upplevelse av stadens matutbud och ska vara ett komplement och alternativ till de restauranger och det utbud som redan finns i staden.
- Antal platser, tidsbegränsningar samt vilka platser som erbjuds kan komma att förändras över tid.
- Gatumarken är allmän platsmark och ska vara tillgänglig för alla.
- Foodtrucks och torghandel ska följa ordningslagen och fungera tillsammans med boende och besökande i staden.
- Utformningen ska vara attraktiv med ett välordnat uttryck. Samhällsbyggnadsförvaltningen ansvarar för dialog och beslut i frågan.
- Ingrepp/fastsättning av markiser, väderförankring eller dyl. i markbeläggningen eller träd får ej göras.
- Ingen tillhörande möblering får finnas i anslutning till foodtrucken eller marknadsståndet.