Förskollärarprogrammet
Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med barn i förskolan. Förskollärarprogrammet ger dig goda förutsättningar att utvecklas i ett yrke som är intressant och betydelsefullt men också komplext och krävande. Under programmet förvärvar du kunskaper om barns skapande, utveckling och lärande. Du utvecklar förmågan att leda pedagogisk verksamhet och knyter kontakter med arbetslivet.
Programmet inleds med studier om förskolan och hur synen på barn och barndom förändrats över tid. Terminen innehåller fem veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Termin två omfattar studier om barns lärande och utveckling. Teoretiska studier konkretiseras i rörelse och lek. Termin tre handlar om de yngsta förskolebarnens språkliga, matematiska och estetiska lärande där lek och samspel är i fokus. Termin fyra handlar om förskolebarnens naturvetenskapliga, tekniska och estetiska lärande som kombineras med praktiska/estetiska uttrycksformer. I termin tre och fyra ingår VFU. Termin fem ägnas åt förskollärarens ledande roll, samverkan med vårdnadshavare samt hur verksamheten utvärderas och utvecklas. Termin sex fokuserar på barns läs-, skriv- och matematiklärande. Termin sju innehåller vetenskaplig metod, VFU samt ett examensarbete.
Kontakt med arbetslivet
Dina teoretiska studier varvas med VFU, verksamhetsförlagd utbildning, som görs på helfart och dagtid i förskoleverksamheten. Då får du pröva ditt framtida yrke under handledning. VFU pågår ett visst antal veckor under termin 1, 3, 4 och 7, totalt 20 veckor.
Undervisningsformer
Utbildningen ges på helfart med undervisning på dagtid. Som heltidsstudent får du räkna med att lägga 40 timmar per vecka på dina studier. Det krävs att du deltar aktivt i kurserna som även omfattar självstudier. Inom lärarprogrammets kurser tillämpas varierande undervisningsformer, t ex seminarier, föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Varje kursplan anger lärandemål, innehåll och examinationsformer.
Väljer du att läsa på campus lärcentra (Campus Alingsås) förutsätts du närvara på det lärcentra du antagits till för grupparbete och deltagande i undervisning flera dagar i veckan. Du ges möjlighet att genomföra skriftliga tentamen på det lärcentra där du är antagen. Dessa kan förläggas på olika veckodagar. Utöver detta ingår ett antal obligatoriska närträffar på Karlstads universitet varje termin. Det varierar vilka veckodagar som närträffarna förläggs till alltefter vilken kurs du läser.