Vårdbiträde
Vill du arbeta med att hjälpa andra människor i vardagen och göra skillnad? Då kan utbildningen till vårdbiträde vara rätt för dig.

Nationellt yrkespaket inom vård och omsorg.
Om utbildningen
Som vårdbiträde arbetar du nära personer som behöver stöd i sin dagliga livssituation – inom äldreomsorg, hemtjänst eller olika typer av boenden. Du hjälper till med personlig omvårdnad, hushållssysslor och skapar trygghet och trivsel för de du möter.
Utbildningen ger dig en god grund för arbete inom vård och omsorg. Du lär dig om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättningar, samt vikten av kommunikation och bemötande. Du får förståelse för hur livsstil, arbetsmiljö och ergonomi påverkar både den du hjälper och dig själv.
Du utvecklar din förmåga att arbeta med olika typer av uppgifter – både praktiska, sociala och pedagogiska – och att planera och utvärdera ditt eget arbete.
Till skillnad från utbildningen till undersköterska ger utbildningen till vårdbiträde inte rätt till skyddad yrkestitel, men passar dig som vill börja arbeta snabbt och få en introduktion till vård och omsorg.
Platsförlagd utbildning – alternativ 1
Utbildningen är platsförlagd till skolan.
Längre ner på sidan under kurser i utbildningen ser du vilka kurser som ingår i utbildningen.
Utbildningen är på heltid 100 %.
Utbildningen är på totalt 900 poäng.
Du läser 2 terminer.
Du får betyg i kurserna samt ett intyg som visar din yrkeskompetens.
Flexibel utbildning – alternativ 2
Utbildningen sker genom ett flexibelt upplägg genom självstudier och vissa obligatoriska moment på skolan.
Utbildningen är på halvtid 50 %
Utbildningen är på totalt 900 poäng.
Du läser 4 terminer.
Du får betyg i kurserna samt ett intyg som visar din yrkeskompetens.
Arbetsförlagt lärande (APL)
Ett antal veckor (15-29 %) av den totala utbildningstiden kommer vara arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under denna period utbildas du på olika arbetsplatser och följer en handledare (dag- kväll- och helgtjänstgöring).
Vad kan man jobba som?
Efter utbildningen kan du arbeta som vårdbiträde inom hemtjänst, särskilt boende och andra omsorgsverksamheter.
Det är ett yrke för dig som vill hjälpa andra människor i vardagen, arbeta praktiskt och göra skillnad varje dag.
Vård- och omsorgscollege (VO-College)
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité.
När du går en utbildning inom Vård- och omsorgscollege får du den kompetens som efterfrågas av arbetsgivaren. Det gör dig attraktiv!